Čo môžem urobiť, keby bol môj počítač alebo laptop stratený alebo ukradnutý?

Pôvodný obsah: computerhope.com

Stratený počítač

Ak ste stratili počítač alebo prenosný počítač, prvá vec, ktorú by ste mali urobiť, je opätovné sledovanie krokov, aby ste sa pokúsili zapamätať si, kde ste ho mohli nechať. Ak si myslíte, že ste ho stratili v maloobchodnom predajni alebo v škole, overte si u zamestnancov obchodu alebo zamestnancov školy, či zistíte počítač, ktorý sa okolo nich nachádza.

Po opätovnom sledovaní krokov, ak nemôžete nájsť počítač, môžete skúsiť kontaktovať úrady a nahlasovať svoj laptop ako stratený. Môže to byť dlhá streľba, ale počítač môže byť zapnutý niekým, kto ho nájde.

Kontaktné úrady

Kedykoľvek ste boli obeťou trestného činu, tento incident by mal byť hlásený orgánom. Často, ak máte v pláne nárokovať ukradnutý počítač na poistenie, musíte už vyplniť policajnú správu. Hlásenie udalosti ihneď po zločine vám ušetrí čas v budúcnosti.

Domov: Ak bol váš dom nedávno zatknutý, mali by ste okamžite kontaktovať miestne úrady, aby podali správu tak, že ak sa v budúcnosti nachádza váš počítač, môže sa vrátiť.
Kancelária: Ak si myslíte, že váš kolega odcudzil váš počítač, ihneď kontaktujte Ľudské zdroje, IT alebo niekoho v manažmente. Ak sú dôverné informácie o spoločnosti na počítači, mali by ste to tiež spomenúť.
Škola: Ak bol váš počítač odvezený počas školskej dochádzky, porozprávajte sa s učiteľom, princípom, stratou a nájdením, školským dôstojníkom alebo zamestnancami školy, s ktorými môžete incident oznámiť.
Iné verejné miesto: Ak bol váš počítač odcudzený na verejnom mieste, ako je letisko, kaviareň, knižnica, taxi taxi atď, hlásiť incident polícii.

Chráňte sa

Skôr než sa obávate o to, aby ste získali späť počítač alebo notebook, mali by ste sa najprv chrániť. Nasledujúce kroky budú vyžadovať prístup k počítaču. Takže navštívte priateľa, blížneho, príbuzného, ​​školu, knižnicu, prácu alebo niekde, kde môžete získať počítač s prístupom na internet.

  • Prihláste sa do akýchkoľvek citlivých účtov (napr. bankových účtov, online e-mailov, PayPal, eBay, iTunes, IM atď.) a zmeňte svoje heslo iba v prípade, že boli informácie uložené na vašom inom počítači. >
  • Ak máte na počítači iné citlivé informácie, ktoré by mohol použiť zlodej, ako napríklad číslo bankoviek, účty, informácie o kreditných kartách, mobilný telefón atď., skontrolujte, či sa obrátite na spoločnosť zodpovednú za vaše účty a zistiť, či účet môže byť zmenený, označený alebo sledovaný.
  • Obráťte sa na výrobcu vášho počítača, aby mohol vložiť do svojej databázy poznámku o odcudzení počítača v prípade, že sa zlodej pokúša povoliť podporu.
  • Zistite viac o krádeži identity, pretože pravdepodobnosť, že sa stanete obeťou, sa teraz zvýšila.
  • Ak váš počítač mal firemné dôverné informácie, informácie týkajúce sa vlády alebo uložené osobné informácie iných osôb, mali by ste to okamžite oznámiť vášmu zamestnávateľovi.
  • Pokúšate sa dostať späť

    Pred získaním späť počítača alebo notebooku musíte mať sériové číslo alebo číslo modelu, aby bolo možné ho identifikovať. Ak nemáte záznamy o týchto informáciách, obráťte sa na výrobcu, či vám tieto informácie môžu poskytnúť.

  • Ako bolo spomenuté vyššie, uistite sa, že ste informovali orgány, zamestnancov, stratené a nájdené atď., s vašou správou o stratenom počítači. Často, ak sa našiel počítač, musia vedieť, ako vás kontaktovať.
  • Ponechajte niekoľko tak citlivých účtov, ako je Instant Messenger, distribuované systémy, účet YouTube, účet služby Flickr, účet služby MySpace atď., a otvorte stránky pre aktivity. V niektorých situáciách môže zlodej použiť účet, pretože sa automaticky prihlási na stránku. Tieto informácie by sa mohli použiť na identifikáciu osoby.
  • Navštívte miestne obchody so záložníkmi a pozrite sa na miestne reklamné inzeráty z papiera niekoľko týždňov, aby ste zistili, či sa zlodej pokúša zastaviť alebo predať.
  • Umiestnite článok do požadovaných reklám s popisom a sériovým číslom počítača a uveďte odmenu za vrátenie strateného počítača.
  • Navštívte stránky online, ako napríklad http://www.stolencomputers.org/, ktoré sa venujú výpise a vyhľadávaniu odcudzených počítačov.
  • Pridaj komentár