Kde nájdem kľúč WEP, WPA alebo WPA2?

Pôvodný obsah: computerhope.com
Ak používate smerovač, ktorý poskytuje pripojenie k sieti Wi-Fi, potrebujete heslo na autentifikáciu pripojenia k sieti. Ak nepoznáte heslo, ale vlastníte alebo spravujete smerovač sami, môžete pomocou krokov uvedených nižšie zistiť, aké je heslo, alebo ho resetovať na niečo nové.

Po prvé, krátko diskutujte, ako fungujú heslá Wi-Fi, aby ste lepšie pochopili, ako sú nakonfigurované.

Bezdrôtové šifrovacie metódy

Tri typy autentifikácie pre spotrebiteľské Wi-Fi sú WEP, WPA a WPA2. Väčšina domácich smerovačov môže byť nakonfigurovaná na používanie niektorého z týchto spôsobov, ale WPA2 je najbezpečnejšia z troch a mala by byť vždy použitá, ak je to možné.
Poznámka: Väčšina smerovačov ponúka dva typy šifrovania WPA2, nazývané WPA2-Personal a WPA2-Enterprise. Podniková verzia WPA2 je určená pre firemné nastavenia, kde IT oddelenie riadi firemné politiky bezpečnosti. Pre ostatné nastavenia, vrátane bezdrôtového internetu vo vašej domácnosti, WPA2-Personal je šifrovacia metóda, ktorú by ste mali používať.
Všetky tieto metódy vyžadujú pri pokuse o pripojenie heslo, známe aj ako šifrovací kľúč. Ak zadáte správny kľúč, vytvorí sa bezdrôtové pripojenie.

Neviem, aký je môj kľúč. Ako sa môžem pripojiť k bezdrôtovej sieti?

Ak ste zabudli kľúč na pripojenie k bezdrôtovej sieti, musíte pomocou internetového prehliadača pristupovať k konfiguračnému rozhraniu smerovača.
Bežne by ste to mohli robiť cez bezdrôtovú sieť. Ale v tomto prípade nemôžete – pretože nemáte heslo.
Preto sa na pripojenie k smerovaču máte dve možnosti:

Vytvorenie káblového pripojenia k bezdrôtovému smerovaču

Ak máte ethernetový kábel a port Ethernet v počítači, môžete vytvoriť drôtové pripojenie k smerovaču.

Smerovače sa zvyčajne dodávajú s krátkym ethernetovým káblom, známym aj ako kábel kategórie 5, presne na tento účel. Mala by mať spojenie na každom konci, ako je obrázok na obrázku vpravo. Ak ho nemáte, môžete ho zakúpiť online alebo v miestnom obchode s elektronikou. Krátka dĺžka kábla je dobrá – stačí 3 stopy.
Jeden koniec kábla pripojte k počítaču alebo prenosnému počítaču. Druhý koniec pripojte k zadnej časti smerovača, ako je znázornené na obrázku vľavo.

Poznámka: Váš smerovač môže mať jeden port Ethernet pre prichádzajúce pripojenia označený ako “WAN”, ktorý je určený pre internetové pripojenie. Nepripájajte kábel Ethernet k tomuto portu. Namiesto toho pripojte kábel do jedného z portov označených ako “LAN”. Tieto porty distribuujú internet do iných zariadení, napríklad do počítača.
Keď je kábel pripojený k počítaču a smerovaču, operačný systém by mal automaticky zistiť spojenie. Teraz môžete pristupovať k konfigurácii smerovača.

Obnovenie pôvodného nastavenia smerovača

Ak nemáte ethernetový kábel, alebo ak nie je vhodné káblové pripojenie, môžete resetovať smerovač na továrenské predvolené nastavenia. Týmto sa obnoví názov vašej bezdrôtovej siete (SSID) a šifrovacieho kľúča. Tieto predvolené hodnoty sa zvyčajne nachádzajú vytlačené na nálepke pripevnenej k prípadu samotného smerovača.
Ak sa rozhodnete vynulovať smerovač na predvolené výrobné nastavenia, uvedomte si, že akékoľvek iné vlastné konfigurácie alebo iné zmeny budú obnovené na predvolené nastavenia. Pred pokračovaním skontrolujte dokumentáciu výrobcu vášho modelu smerovača. Ak nemáte fyzickú príručku, nájdete ju online pod sekciou “support” na webových stránkach vášho výrobcu.
Po resetovaní smerovača na továrenské predvolené nastavenia by ste mali byť schopní sa pripojiť k bezdrôtovej sieti pomocou predvoleného SSID a šifrovacieho kľúča. Keď ste pripojení, môžete prejsť na ďalší krok a pristupovať k konfigurácii smerovača.
Viac informácií o obnovení smerovača nájdete na našej stránke pomoci v tejto konkrétnej otázke.

Prístup k konfigurácii smerovača

Po úspešnom pripojení k bezdrôtovému smerovaču (prostredníctvom káblového pripojenia alebo pomocou predvolených poverení bezdrôtovej siete) máte prístup k konfigurácii smerovača vo webovom prehliadači. V okne prehliadača zadajte adresu IP smerovača do panela s adresou vášho prehliadača a stlačte kláves Enter.
Ak si nie ste istí, čo je adresa IP smerovača, môžete vyskúšať jednu z týchto bežných adries routeru:
Niektoré smerovače vám tiež umožňujú pripojiť zadaním pevného URL. Napríklad veľa bezdrôtových routerov Netgear vám umožňuje použiť adresu http://www.routerlogin.net na prístup k vášmu smerovaču.
Informácie o správnej adrese smerovača nájdete v príručke smerovača a prejdite na túto adresu vo svojom webovom prehliadači.

Prihlásenie do smerovača ako správca

Po navigácii k adrese IP smerovača vo vašom webovom prehliadači by sa mal objaviť prihlasovací dotaz, ktorý vás požiada o používateľské meno a heslo správcu smerovača.

Ak si nepamätáte meno administrátora a heslo, alebo ak si nie ste istí, prehliadnite si v príručke k smerovaču predvolené prihlasovacie hodnoty. Nižšie sú bežne používané nezabezpečené predvolené hodnoty.
Upozornenie: Nikdy nesmiete opustiť meno a heslo správcu smerovača na ich predvolené hodnoty, ktoré môže používať každý, kto vie predvolené používateľské meno a heslo pre váš smerovač. Tieto hodnoty vždy zmeňte pri konfigurácii bezdrôtového smerovača. Minimálne by ste mali heslo zmeniť na silné heslo, ktoré si budete pamätať.
Ak sa nemôžete prihlásiť do smerovača, pretože si nemôžete spomenúť prihlasovacie informácie a predvolené používateľské meno a heslo nefungujú, môžete obnoviť predvolené nastavenia smerovača.
Po prihlásení môžete zobraziť alebo zmeniť konfiguráciu smerovača.

Zobrazenie a zmena šifrovacieho kľúča (bezdrôtového hesla)

Každé konfiguračné rozhranie smerovača je iné. Nižšie je len jeden príklad toho, ako sa môže zobraziť nastavenie smerovača.

Vo svojom konfiguračnom rozhraní smerovača vyhľadajte časť nazvanú Bezdrôtové alebo niečo podobné. Hľadáte stránku, na ktorej môžete zmeniť konfiguráciu bezdrôtovej siete vrátane názvu SSID a overovacieho kľúča. Ak ho nemôžete nájsť, prečítajte si konkrétne pokyny v príručke k smerovaču.
Keď nájdete stránku s konfiguráciou bezdrôtovej siete, môžete zobraziť hodnoty a vykonať zmeny. Pri metóde overenia použite možnosť WPA2-Personal. Mali by ste byť schopní nastaviť šifrovací kľúč (heslo) do jedného z nižšie uvedených textových polí. Ak nemôžete nájsť správne pole, pozrite sa do manuálu.
Šifrovací kľúč sa často zobrazuje v obyčajnom texte, takže ak potrebujete vedieť, aké je aktuálne heslo, malo by to byť viditeľné na tejto stránke.
V tomto okamihu môžete tiež zmeniť názov SSID, čo je meno, ktoré sa zobrazí v zozname bezdrôtových sietí pri pokuse o vytvorenie bezdrôtového pripojenia v zariadení.
Ak vykonáte nejaké zmeny v konfigurácii smerovača, uložte ich. Napríklad v príklade uvedenom vyššie ste klikli na tlačidlo Použiť.
Poznámka: Mnoho moderných bezdrôtových smerovačov ponúka dve bezdrôtové siete, ktoré vysielajú na frekvenciách 2,4 GHz a 5 GHz. Konfigurácia pre každú sieť sa môže zobraziť na jednotlivých stránkach. Ak používate obe siete, uistite sa, že sú obidve konfigurované tak, ako chcete, a že poznáte heslo pre každé. Viac informácií o konfigurácii Wi-Fi v dvoch pásmach nájdete v príručke k smerovaču.

Overte, či sa môžete pripojiť k bezdrôtovej sieti

.

Pridaj komentár