Aký je rozdiel medzi ROM a pamäťou RAM?

Pôvodný obsah: computerhope.com
Existuje jeden veľký rozdiel medzi pamäťou ROM (pamäť iba na čítanie) a čipom RAM (pamäť s náhodným prístupom): ROM môže uchovávať údaje bez napájania a pamäť RAM nemôže. V podstate je ROM určená na trvalé ukladanie a RAM je na dočasné ukladanie.

Alternatívne vysvetlenie

Čip ROM je energeticky nezávislé pamäťové médium, čo znamená, že nevyžaduje konštantný zdroj energie na uchovávanie uložených informácií. Naproti tomu čip RAM je prchavý, čo znamená, že stráca všetky informácie, ktoré drží, keď je vypnuté napájanie.

Ostatné rozdiely medzi ROM a pamäťou RAM

Počítačová pamäť ROM

Dobrým príkladom ROM je BIOS počítača, čip PROM, ktorý ukladá programovanie potrebné na spustenie počiatočného procesu spustenia počítača. Použitie energeticky nezávislej pamäťovej média je jediným spôsobom spustenia procesu spustenia pre počítače a iné zariadenia. ROM čipy sa používajú aj v kazetách s hernými systémami, rovnako ako pôvodné Nintendo, Gameboy, Sega Genesis a ďalšie.

Najstaršie pamäťové médium typu ROM môže byť datované do roku 1932 s pamäťou valca. Pamäť typu ROM sa stále používa a naďalej sa zlepšuje na dosiahnutie lepšieho výkonu a úložnej kapacity.

Počítačová pamäť RAM

Čipy RAM sa používajú aj v počítačoch, ako aj v iných zariadeniach na ukladanie informácií a spúšťanie programov. RAM je jeden z najrýchlejších typov pamäte vo vašom počítači a môže rýchlo prepínať medzi jednotlivými úlohami. Napríklad internetový prehliadač, ktorý používate na čítanie tejto stránky, bol načítaný do pamäte RAM a beží z neho.

Pridaj komentár