Aký je rozdiel medzi systémom BIOS a CMOS?

Pôvodný obsah: computerhope.com
Pojmy BIOS a CMOS sa týkajú základných častí základnej dosky vášho počítača. Spolupracujú a obaja sú dôležití, ale nie sú to isté.

Poďme sa pozrieť na to, čo BIOS a CMOS sú, a ako sa líšia.

BIOS

BIOS (základný vstupný / výstupný systém) je firmware uložený v čipu na základnej doske počítača. Je to prvý program, ktorý beží po zapnutí počítača.

Systém BIOS vykoná test POST, ktorý inicializuje a testuje hardvér vášho počítača. Potom nájde a spustí zavádzač alebo načíta operačný systém priamo.
Systém BIOS tiež poskytuje jednoduché rozhranie pre konfiguráciu hardvéru vášho počítača. Po spustení počítača sa môže zobraziť správa ako “Stlačte kláves F2 na nastavenie.” Toto nastavenie je vaše konfiguračné rozhranie systému BIOS. Ďalšie informácie o konfigurácii systému BIOS nájdete v návode na konfiguráciu systému BIOS.

CMOS

Keď vykonáte zmeny v konfigurácii systému BIOS, nastavenia nie sú uložené na samotnom červe BIOS. Namiesto toho sa ukladajú na špeciálny pamäťový čip, ktorý sa označuje ako “CMOS”. CMOS znamená “Doplnkový kov-oxid-polovodič.” Je to názov výrobného procesu, ktorý sa používa na vytváranie procesorov, RAM a digitálnych logických obvodov a je tiež názov pre čipy vytvorené pomocou tohto procesu.
Rovnako ako väčšina čipov RAM, čip, ktorý ukladá nastavenia systému BIOS, sa vyrába pomocou procesu CMOS. Obsahuje malé množstvo údajov, zvyčajne 256 bajtov. Informácie o čip CMOS obsahujú typy diskov, ktoré sú na vašom počítači nainštalované, aktuálny dátum a čas vašich systémových hodín a postupnosť zavádzania počítača.
Na niektorých základných doskách je CMOS samostatný čip. Na väčšine moderných základných dosiek je však integrovaný s hodinami v reálnom čase (RTC) na južnom bridke.
Pamäť systému BIOS je energeticky nezávislá: uchováva informácie aj vtedy, keď počítač nemá napájanie, pretože počítač musí pamätať nastavenia systému BIOS, aj keď je vypnutý. Preto má CMOS vlastný vyhradený zdroj energie, čo je batéria CMOS.

Batéria CMOS

Batéria CMOS je lítium-iónová batéria o veľkosti mince. Môže sa držať až 10 rokov, kým nebude potrebná výmena. Ak zomriete batéria CMOS, nastavenia systému BIOS sa po vypnutí počítača obnovia na predvolené hodnoty.

Tip: Ak zapnete počítač a zistíte, že sa zmenilo nastavenie vášho hardvéru alebo že vaše systémové hodiny sa v minulosti obnovili (napríklad 1. januára 1970), môže byť batéria CMOS mŕtva. Ak áno, môžete ho nahradiť. Ďalšie informácie nájdete v príručke o výmene batérie CMOS.
Niektoré základné dosky, vrátane väčšiny moderných dosiek ATX, budú aj naďalej dodávať energiu CMOS, ak je batéria vymenená, keď je počítač zapnutý.
Upozornenie: Ak chcete vymeniť batériu CMOS, prečítajte si podrobnosti a bezpečnostné informácie v dokumentácii k základnej doske. Ak potrebujete prevziať novú kópiu manuálu, navštívte webovú stránku podpory výrobcu vašej dosky.

Pridaj komentár