Ako zistím, akú základnú dosku na počítači mám?

Pôvodný obsah: computerhope.com
Ak potrebujete identifikovať svoju základnú dosku (číslo modelu), môžete vykonať jednu z nižšie uvedených troch vecí.

Ak sa pokúšate identifikovať základnú dosku z niektorého z nasledujúcich dôvodov, prečítajte si tieto odkazy na ďalšie súvisiace informácie.

Identifikácia prostredníctvom systému Windows alebo iného nástroja

Výrobcu a číslo modelu môžete zobraziť vo vašom systéme Windows pomocou nástroja System Information. Ak chcete získať prístup k tomuto nástroju, postupujte podľa nižšie uvedených krokov.

Windows 10 a Windows 8

  • Na obrazovke Windows na pracovnej ploche stlačte klávesu Windows + X a otvorte ponuku Power User Task.
  • V ponuke vyberte možnosť Spustiť.
  • Do poľa Run text zadajte msinfo32 a stlačte Enter.
  • Windows 7 a staršie verzie

  • Otvorte ponuku Štart.
  • Kliknite na položku Všetky programy> Príslušenstvo> Systémové nástroje a potom vyberte nástroj Systémové informácie.
  • Tento nástroj poskytuje dobré informácie o vašom počítači. Na obrazovke Súhrnný systém nájdete výrobcu dosky (System Manufacturer) a model základnej dosky (System Model). Napríklad pre počítač so základnou doskou MSI by bol výrobcom MICRO-STAR INTERNATIONAL a systémový model by mohol byť napríklad MS-7599. Model je modelové číslo základnej dosky.
    Tip: Základná doska môže byť uvedená aj ako BaseBoard.
    Poznámka: Ak váš počítač je počítač OEM, ako napríklad Dell alebo Hewlett Packard, číslo modelu môže byť číslo modelu vášho počítača a nie základnej dosky. Pre tieto počítače odporúčame odkázať na technickú dokumentáciu pre model počítača. Tieto dokumenty si môžete stiahnuť priamo od výrobcu počítača.

    Dokumentácia

    Dokumentácia alebo technické poznámky k vášmu počítaču alebo základnej doske obsahujú aj informácie o základnej doske. Verzie PDF týchto dokumentov je možné stiahnuť z webovej stránky výrobcu počítača alebo výrobcu dosky.

    Vizuálna identifikácia

    A nakoniec, každá základná doska počítača má vyšívaný názov modelu a výrobca vytlačený na základnej doske. Napríklad na obrázku nižšie táto základná doska má číslo modelu (PSAD2-E) vytlačené nad pamäťovými slotmi. Kliknutím na obrázok nižšie získate väčší prehľad o tomto obrázku.

    Tip: Ak nemôžete nájsť číslo modelu základnej dosky, ale môžete nájsť identifikačné číslo FCC, odporúča sa, aby ste namiesto toho vykonali vyhľadávanie. Ďalšie informácie o číslach FCC a spôsobe vyhľadávania informácií o nich nájdete v našej definícii FCC.

    Faktor tvaru dosky

    Ak hľadáte ďalšie informácie o type alebo formáte základnej dosky, pozrite si definíciu formátu. Táto stránka obsahuje sekcie o každom z faktormi základnej dosky a informácie o tom, ako rozlíšiť každú z nich.

    Chipset alebo aktualizácia ovládača

    Ak sa pokúšate zistiť informácie o čipovej sade alebo základnej doske na aktualizáciu ovládačov alebo systému BIOS, prečítajte si sekciu ovládače základnej dosky.

    Zoznam produktov alebo špecifikácie

    Ak sa pokúšate zobraziť všetky špecifické informácie o základnej doske počítača, postačuje špecifikácia výrobcu, formulár a špecifikácie základnej dosky. Nižšie je uvedený príklad toho, ako môže byť základná doska uvedená vo vašich systémových špecifikáciách. Ak uvádzate tieto informácie na predaj počítača, nezabudnite, že väčšina ľudí sa nebude zaujímať o konkrétnu základnú dosku v počítači.
    Intel D815EGEW ATX s procesorom 1,1 GHz a 512 MB pamäte

    Nahradenie alebo oprava

    Ak sa snažíte určiť základnú dosku, pretože je potrebné ju vymeniť alebo opraviť, odporúča sa nahradiť základnú dosku namiesto opravy. Z dôvodu zložitosti dnešných základných dosiek môže byť veľmi ťažké a nákladné opraviť základnú dosku a je jednoduchšie a lacnejšie vymeniť základnú dosku.

    Pridaj komentár