Ako odpojiť zväzok v systéme Windows

Pôvodný obsah: computerhope.com
Ak chcete odpojiť niektorý z diskov v režime offline, môžete ho odpojiť. V systéme Windows sa montáž a odpojenie zväzku uskutočňuje zmenou priradenia písmen jednotky.

Písmená a namontované zväzky

V systéme Windows sa zväzky pripájajú ako písmená jednotiek a zahŕňajú jednotky, odnímateľné disky, optické jednotky, externé pevné disky a sieťové jednotky. Napríklad pravdepodobne máte na HDD alebo SSD umiestnený oddiel na písmeno jednotky C: ktorý obsahuje váš operačný systém Windows. Môžete mať DVD mechaniku namontovanú na D: alebo E :, a možno aj sekundárny pevný disk alebo pevný disk namontovaný na písmeno.
Čokoľvek s písmenom jednotky je “namontované”: operačný systém vytvoril súborový systém zväzkov dostupný na čítanie a zápis podľa používateľských programov a samotného operačného systému. Keď nie je namontovaná hlasitosť, jej dáta nemožno pristupovať alebo meniť bežnými prostriedkami.
Proces výmeny pohonu z namontovaného do nezasadeného sa nazýva odpojenie. Poďme sa pozrieť na scenár, kde môže byť táto operácia užitočná a ako to možno urobiť.
Nasledujúci príklad sa vykonáva pomocou systému Windows 10, ale tieto pokyny by mali fungovať aj pre systémy Windows 8.1, Windows 7 a Windows XP.

Čo sa stane, keď sa odpojí hlasitosť?

Keď je zväzok odpojený, jeho písmeno jednotky nie je priradené a môže ho použiť iné úložné zariadenie. Zatiaľ čo nie je pripojený, súborový systém zväzku je neprístupný pravidelným čítaním a zápisom.

Príklad scenára: sekundárny zväzok je plný

V tomto scenári máte vo vnútri prenosného počítača jediný pevný disk. Jednotka obsahuje dva oddiely NTFS pripojené ako zväzky Windows:
Tip: Môžete si prezrieť, koľko voľného miesta máte na pripojených zväzkoch, ak otvoríte aplikáciu Prieskumník (stlačte Win + E) a zvoľte Tento počítač.

Disk D: 100% plný – nemá viac voľného miesta. To je v tomto prípade v poriadku, pretože zálohy, ktoré obsahuje, sú úplné a aktuálne. V tomto scenári viete, že nebudete musieť urobiť ďalšiu zálohu po dobu niekoľkých týždňov, takže nič z objemu sa musí zmeniť predtým.
Vyskytol sa však problém. Keďže oblasť je veľmi plná, systém Windows 10 vás neustále upozorňuje, že D: má malý priestor na disku:

Nie je možné selektívne vypnúť toto varovanie pre jednotlivé oddiely. Upozornenia je možné deaktivovať iba úpravou databázy Registry – ale aj potom nemožno upozornenia selektívne vypnúť.
Ak odpojíte hlasitosť, tieto upozornenia sa zastavia.

Odpojte zväzok pomocou funkcie Správa diskov

Správa diskov je súčasťou systému systému Windows 10. Umožňuje vám vykonať zmeny vo vašich úložných zariadeniach na nižšej úrovni. Môže vytvárať zväzky, meniť ich veľkosť a odstraňovať. Tu ho použijete na odpojenie zväzku.
Odpojenie hlasitosti:

Rozdelenie je teraz chránené pred náhodným zápisom a je účinne zmrazené. Ako výhoda sa upozornenia na “Nízke miesto na disku” nezobrazujú (neustále) pre oblasť, ktorú ste zámerne vyplnili údajmi.

Neskôr opäť načítajte hlasitosť

Vo vyššie uvedenom scenári by ste znova pripojili zväzok, keď mal čas napríklad presunúť údaje na vymeniteľný disk.
Znova pripojený zväzok môžete kedykoľvek nainštalovať v aplikácii Disk Manager.

Pridaj komentár