Prečo sa počítač nezapne?

Pôvodný obsah: computerhope.com
Poznámka: Táto stránka sa týka predovšetkým stolových počítačov a najbežnejších príčin, prečo sa počítač nezapne. Ďalšie návrhy nájdete v príručke k odstraňovaniu problémov s problémami s napájaním z notebooku.

Tip: Ak ste predtým nikdy nepoužívali počítač, mali by ste sa pozrieť na našu stránku o zapnutí počítača.
Ak si nie ste istí, či sa počítač zapína alebo nie, môžete ho skontrolovať tak, že nájdeš ventilátory vnútri počítača alebo fanúšikov, ktoré sú viditeľné z vonkajšej strany počítača. Ak sa títo fanúšikovia otáčajú, počítač dostáva energiu a tento dokument sa nemusí vzťahovať na váš problém.
Poznámka: Ak sa počítač zapína, ale nezverejňuje (pípanie) alebo zobrazuje žiadny obraz na displeji, pozrite si riešenie problémov POST.

Napájací kábel nie je správne pripojený

Skontrolujte, či je napájací kábel správne pripojený k stene a zadnej strane počítača. Ak to vyzerá v poriadku, odpojte a znovu pripojte oba konce napájacieho kábla, aby ste sa uistili, že kábel nie je uvoľnený.

Napájací pásik alebo zásuvka

Ak máte napájací kábel (prepäťovú ochranu) alebo UPS, ktorý vypne / zapne všetko naraz, odpojte napájanie počítača a pripojte kábel priamo do elektrickej zásuvky.
Ak pripojíte počítač priamo do elektrickej zásuvky, nepracujte, overte, či zásuvka funguje pripojením iného elektrického zariadenia do tej istej zásuvky.

Hardvér tretej strany

Ak bol do počítača nedávno pridaný akýkoľvek hardvér, odporúčame vám ho dočasne odpojiť alebo odstrániť, aby ste sa uistili, že to nie je príčinou vášho problému.
Poznámka: Ak počítač fungoval skôr, než ste pridali nový hardvér a počítač nepípá, ale zapína, pozrite si kroky na riešenie problémov POST.

Špatný napájací kábel

Overte, či napájanie kábla počítača nie je zlé alebo poškodené použitím iného napájacieho kábla.
Tip: Väčšina monitorov používa rovnaký napájací kábel a môže byť vymenená za napájací kábel počítača.

Tlačidlo napájania

Niektoré zdroje napájania počítača môžu mať vlastné tlačidlo napájania, ako je to znázornené na obrázku. Skontrolujte zadnú časť počítača a uistite sa, že nie sú žiadne ďalšie tlačidlá, ktoré boli vypnuté a zabraňujú napájaniu počítača.

Nesprávne napájanie

Ak budujete počítač, alebo ho nikdy nebol zapnutý, môže mať chybný zdroj napájania, ktorý neposkytuje dostatok energie. Skontrolujte, či váš napájací zdroj spĺňa požiadavky na vašu základnú dosku, procesor a grafickú kartu.

Špatná batéria

Ak je váš počítač laptop alebo prenosný počítač, ktorý využíva batériu pre mobilitu, môže to spôsobiť váš problém.

Voľne pripojený hardvér

Zakaždým, keď sa váš počítač pokúsi zapnúť, beží POST. Ak sa niektorý z hardvérových komponentov počítača nepodarí vykonať tento test, počítač nebude pokračovať v zavádzaní.
Poznámka: Pri práci v puzdre počítača dbajte na to, aby ste predišli ESD, čo môže poškodiť citlivú elektroniku.
Odpojte všetky káble zo zadnej strany počítača, otvorte počítač a znovu vložte všetky rozširujúce karty a pamäť do počítača. Po uvoľnení všetkých kariet skontrolujte, či sú všetky káble pevne pripojené odpojením a opätovným pripojením všetkých káblov pohonu a káblov ventilátora.
Po odpojení a opätovnom pripojení všetkého pripojte napájací kábel na zadnú stranu počítača a skúste zapnúť počítač. Ak sa počítač zapne, môžete vypnúť počítač a opäť pripojiť všetky káble.

Špatné napájanie, tlačidlo, napájacia doska alebo menič

Ak po dodržaní vyššie uvedených oddielov váš počítač stále nedostáva žiadne napájanie, je pravdepodobné, že hardvérová súčasť počítača zlyhala. Je možné, že napájanie zlyhalo. Ak máte laptop alebo nechcete vymeniť napájanie sami, odporúčame vám preniesť počítač na opravovňu.
Ak máte stolný počítač a plánujete pokúsiť sa opraviť počítač sami, otvorte počítač a skontrolujte napájanie. Spojenie môžete overiť odpojením hlavného napájacieho kábla a opätovným pripojením napájacieho kábla, aby ste sa uistili, že sa nestratí. Tiež skontrolujte, či je kábel napájacieho tlačidla správne pripojený k základnej doske.
Ak pripojenia napájania vyzerajú v poriadku, ale počítač sa stále nedá zapnúť, počítač má zlú súčasť.
Odporúčame výmenu hardvéru v nasledujúcom poradí.

Pridaj komentár