Ako zmeniť jednotky v príkazovom riadku MS-DOS a Windows

Pôvodný obsah: computerhope.com
Ak chcete zmeniť písmeno jednotky v systéme MS-DOS, napíšte písmeno jednotky nasledované dvojbodkou. Napríklad, ak chcete prejsť na disketovú jednotku, zadáte: na výzvu. Nižšie je uvedený zoznam bežných písmen jednotiek a ich príslušných zariadení.

Tip: Oddiel sa tiež považuje za disk, čo znamená, že ak máte pevný disk s dvoma oblasťami, pravdepodobne sú to písmená jednotiek C: a D:.

A: disk

Disketová mechanika (obyčajne 3,5 “disketová mechanika).

B: disk

Druhá disketová jednotka, ak je k dispozícii (bežne disketová jednotka 5,25 “).

C: disk

Primárny oddiel pevného disku počítača (pokiaľ pevný disk nie je k dispozícii alebo je zlý). Ak je váš disk CD-ROM jednotka C: váš počítač nerozpozná pevný disk.

D: disk

Bežne jednotka CD-ROM alebo iná jednotka, ak pevný disk počítača neobsahuje viaceré oddiely. Ak existuje viac oddielov, jednotka CD-ROM je posledné. Napríklad ak existuje jeden rozšírený oddiel, vaša jednotka CD-ROM bude jednotka E: pretože oddiely pevného disku by používali písmená C: a D: písmená.

Prístup k jednotke USB

Ak chcete získať prístup k jednotke USB alebo externej jednotke USB, musíte vedieť, aký písmeno jednotky priradil počítač disku. Napríklad, ak je USB priradený k jednotke F: môžete napísať f: pri výzve na prepnutie na disk F:

Čo sa stane po prepnutí diskov?

Po stlačení klávesu Enter počítač by mal zmeniť výzvu MS-DOS tak, aby odrážal nové písmeno jednotky. Ak jednotka neexistuje, zobrazí sa chyba podobná nižšie uvedenej chybe.
Ak k tomu dôjde a viete, že jednotka existuje, je pravdepodobné, že vaša jednotka má problémy.
Ak písmeno jednotky a jednotky existujú, ale neexistuje žiadne médium na čítanie, dostanete nižšiu chybu.
Napríklad vyššie uvedená chyba bude prijatá, ak prepnete disk bez diskety alebo CD vnútri.
Tip: Ak chcete len zobraziť súbory na alternatívnej jednotke, môžete tiež zadať dir, za ktorým nasleduje písmeno jednotky. Napríklad “dir a:” zobrazí zoznam súborov na disketovej jednotke, ale nezmení výzvu na disketovú jednotku.

Pridaj komentár