Prevezmite videá a zvuk YouTube pomocou služby YouTube-dl

Pôvodný obsah: computerhope.com
YouTube-dl je bezplatný a open-source príkazový riadok pre Windows, MacOS a Linux. Môžete ju použiť na sťahovanie videí z YouTube.

Autorské právo a spravodlivé používanie

Tip: Sťahovanie videa YouTube je legálne, ak ho používate v súlade s jeho licenciou. Veľa videí YouTube používa štandardnú licenciu služby YouTube a niektoré sú licencované napríklad v službe Creative Commons. Typ licencie videa môžete skontrolovať na stránke YouTube kliknutím na položku “Zobraziť viac” a potom kliknutím na názov licencie.

Ďalšie informácie nájdete na stránke:

Inštalácia služby YouTube-dl

Pokyny pre inštaláciu vyberte z nižšie uvedeného zoznamu operačného systému.
Program YouTube-dl nemá inštalátor, ako väčšina programov Windows. YouTube-dl sa skladá z jedného spustiteľného súboru, youtube-dl.exe, ktorý si môžete stiahnuť priamo.

  • Otvorte stránku projektu na adrese https://rg3.github.io/youtube-dl/ a kliknite na tlačidlo Prevziať.
  • Na stránke Prevziať kliknite na prepojenie balíka redistribuovateľného balíka Microsoft Visual C ++ 2010 (x86). Možno už máte túto inštaláciu; tieto kroky skontrolujú a v prípade potreby ich nainštalujú.
  • Kliknutím na odkaz sa dostanete na stránku na webových stránkach spoločnosti Microsoft. Kliknutím na tlačidlo Stiahnuť stiahnite súbor vcredist_x86.exe.
  • Po dokončení sťahovania otvorte program Prieskumník súborov a prejdite na miesto v počítači, kde ste prevzali súbor vcredist_x86.exe. Dvakrát kliknite na súbor a spustite ho.
  • Na výzvu UAC kliknite na tlačidlo Áno.
  • Ak sa na zariadení objaví správa “Novšia verzia programu Microsoft Visual C ++ 2010 Redistributable”, znamená to, že už máte nainštalovaný. Môžete kliknúť na tlačidlo Zavrieť a preskočiť na krok 8.
  • Inak pokračujte v inštalácii a vyberte predvolené možnosti. Po dokončení inštalácie kliknite na tlačidlo Zavrieť a pokračujte ďalším krokom.
  • Vo svojom webovom prehliadači prejdite späť na stránku YouTube-dl Download a kliknite na Windows exe
  • Stiahne sa súbor youtube-dl.exe.
  • YouTube-dl sa teraz nachádza v priečinku, v ktorom ste ho stiahli. Môžete to spustiť tak, že otvoríte príkazový riadok, prenesiete do adresára Downloads spolu s príkazom cd a spustíte youtube-dl.
  • Keď spustíte youtube-dl, nedôjde k ničomu, ak mu neposkytnete adresu URL videa na prevzatie. Príklady, ako používať program, nájdete nižšie v časti Preberanie videa.
    Ak máte aplikáciu Homebrew, môžete nainštalovať program YouTube-dl otvorením terminálu a spustením nasledujúceho príkazu.
    Alebo ak máte MacPort, spustite príkaz nižšie.
    Alebo si môžete stiahnuť zdrojový kód pomocou git a kompilovať ho sami:
    Môžete si ho tiež stiahnuť pomocou kroku:
    Alebo s wget:
    Poznámka: Ak použijete curl alebo wget, youtube-dl sa stiahne do vášho aktuálneho adresára. Ak chcete spustiť program odkiaľkoľvek, premiestnite youtube-dl do adresára podľa vlastného výberu a skontrolujte, či tento adresár existuje vo vašej premennej prostredia PATH. Napríklad:
    Keď je inštalácia dokončená, môžete prejsť na položku Sťahovanie videa nižšie.
    YouTube-dl je dostupný ako binárny balík v mnohých operačných systémoch Linux. Napríklad v systémoch Debian alebo Ubuntu môžete nainštalovať pomocou apt:
    Na všetkých systémoch systému Linux ho môžete nainštalovať aj pomocou metód “curl”, “wget” alebo “git” uvedených vyššie pre systém macOS.

    Používanie služby YouTube dl

    Program YouTube-dl je program príkazového riadka, takže nemá žiadne grafické rozhranie. Namiesto toho ho môžete použiť z príkazového riadka alebo z okna terminálu.
    Služba YouTube-dl má veľa možností. Tu budeme pokrývať základy: sťahovanie videa a sťahovanie zvuku.
    Najjednoduchší spôsob, ako používať službu YouTube-dl, je poskytnúť mu adresu URL videa YouTube.

  • Prejdite na video na YouTube, ktoré chcete prevziať. Vyberte text adresy URL v paneli s adresou a skopírujte ju do schránky stlačením kombinácie klávesov Ctrl + C. Ak adresa URL obsahuje “&” v nej (napríklad zoznam videí), skopírujte adresu URL iba na vrátane &.
  • Otvorte okno príkazového riadka alebo terminálu. V systéme Windows môžete otvoriť príkazový riadok, ak stlačíte Win + R (podržte stlačené klávesy Windows a stlačte kláves R), čím otvoríte pole Spustiť, potom zadajte príkaz cmd a stlačte kláves Enter. V systéme macOS otvorte Aplikácie, potom Nástroje a vyberte položku Terminál. V systéme Linux váš terminálový program bude závisieť od konkrétnej distribúcie Linuxu. Zvyčajne môžete stlačením klávesov Ctrl + Alt + T otvoriť okno terminálu.
  • Prejdite do priečinka, do ktorého ste stiahli YouTube-dl pomocou príkazu cd. (Na macOS alebo Linux, ak ste nainštalovali pomocou správcu balíkov, ako je napríklad Homebrew alebo apt, môžete tento krok vynechať. Spúšťací súbor youtube-dl je už nainštalovaný do adresára vo vašom PATH, takže ho môžete spustiť z ľubovoľného adresára.)
  • Zadajte youtube-dl, za ktorým nasleduje medzera. Potom vložte adresu URL, ktorú ste skopírovali v kroku 1. (V systéme Windows umiestnite kurzor do okna príkazového riadka a kliknite pravým tlačidlom myši na vloženie.) V systéme MacOS môžete do terminálu vložiť pomocou ⌘ + V. Vo väčšine terminálov Linux stlačte Ctrl + Shift + V.)
  • Príkaz by mal vyzerať takto:
    Stlačením klávesu Enter spustite príkaz a spustite preberanie.

  • Video sa prevezme do aktuálneho adresára. Teraz ju môžete zobraziť pomocou prehrávača médií, ako je VLC.
  • Ak chcete prevziať zvuk väčšiny videí YouTube, môžete použiť možnosť -f 140. Napríklad:
    Program YouTube-dl bude extrahovať zvukovú verziu M4A video súboru a ukladať ho ako zvukový súbor s rozšírením M4A. Potom ho môžete otvoriť ako multimediálny prehrávač, ako napríklad VLC, alebo zvukový editor, ako je Audacity.
    Ak chcete správne uložiť niektoré zvukové súbory, možno budete musieť najprv nainštalovať kodek ffmpeg. V systéme Windows navštívte stránku https://www.ffmpeg.org na stiahnutie ffmpeg. Na macOS Homebrew spustite príkaz brew install ffmpeg. Na väčšine systémov Linux je názov balíka ffmpeg, napr. Sudo apt install ffmpeg.
    Potom môžete previesť prevzatý zvukový súbor do formátu MP3, môžete použiť výstupný súbor ffmpeg -i vstupného súboru. Napríklad príkaz:
    Prevedie M4A audio súbor Lecture.m4a do súboru MP3, Lecture.mp3.
    Úplný zoznam možností nájdete v oficiálnej dokumentácii služby YouTube-dl na stránkach GitHub.

    Pridaj komentár